Stravování v Řecku

Stravování v Řecku

Rozsah a typy stravování

Všímejte si u popisů pobytových a poznávacích zájezdů do Řecka, na řecké ostrovy a Kypr jaké je uváděno stravování, abyste si vybrali dovolenou podle svých požadavků a představ. V popisech zájezdů u popisů hotelů bývá zpravidla bývá uvedeno
  1. Snídaně – Kontinentální snídaně, většinou opakující se nabídka - káva nebo čaj, chléb nebo pečivo, máslo,
  2. Rozšířená kontinentální snídaně – kontinentální snídaně rozšířená o plátek sýra nebo salámu, popřípadě vejce
  3. Polopenze – zpravidla kontinentální snídaně a servírovaná večeře
  4. Polopenze formou bufetu – samoobslužný způsob s nabídkou teplé i studené kuchyně
  5. All inclusive – celodenní stravování, někdy i další občerstvení včetně nápojů zahrnuto v ceně. Součástí all inclusive nebývá vždy balená voda. Čerpání all inclusive služeb probíhá v časech stanovených hotelem, nikoliv nepřetržitě. Začátek a konec čerpání služeb all inclusive se řídí časem nastěhování do pokojů a jejich uvolnění, v souvislosti s tím může být rozsah čerpání služeb v příletový a odletový den omezen. Dochází-li v odletový den k uvolnění pokojů v poledních hodinách, nelze vyžadovat služby all inclusive po tomto časovém limitu, ačkoliv příjezd do hotelu proběhl ve večerních hodinách příletového dne. Ve většině hotelů lze čerpání programu all inclusive i po uvolnění pokojů doplatit. Formy all inclusive se v jednotlivých hotelech liší. Síť hotelů Grecotel nabízí balíček Premium Plus nebo Lux.Me, jiné hotely ultra all inclusive. Při čerpání služeb all inclusive v hotelích kategorie 3* je třeba počítat s tím, že rozsah stravování se svým charakterem blíží plné penzi včetně nápojů k hlavním jídlům.

Konkrétní rozsah stravování v průběhu vašeho zájezdu v Řecku, na řeckých ostrovech a Kypru se řídí pravidly, která stanoví hotel a jsou mimo vliv cestovní kanceláře.

Stravování v Řecku

Informace ke stravování

  • Zaplacený rozsah stravování u pobytových zájezdů zahrnuje počet penzí, který odpovídá počtu noclehů, u polopenze zpravidla začíná večeří a končí snídaní
  • Cestovní kancelář nemá vliv na nabídku specialit řecké kuchyně, nemůže ovlivnit čas podávání snídaní a večeří ani případné opakování nabídky jídel podle menu při zakoupení dvou a více týdenních pobytů v Řecku
  • Bufetový způsob a stravování s obsluhou jsou v Řecku obvykle cenově rovnocenné
  • Z provozních důvodů může hotel změnit způsob stravování, v takovém případě nevzniká klientovi nárok na finanční náhradu
  • V některých případech může být způsob stravování kombinovaný, například předkrmy jsou nabízeny formou bufetu, hlavní jídlo servírované, obvykle se to uvádí v popisu zájezdu
  • Kvalita stravování, její bohatost a pestrost je samozřejmě přímo úměrná kategorii zvoleného ubytovacího objektu
  • Stravování, které nevyčerpáte, nelze kompenzovat
  • Není-li uvedeno jinak,nápoje nejsou zahrnuty v ceně stravování, lze si je na místě během podávání jídla přikoupit
  • Za konzumaci nabídky z minibaru se hradí částky uvedené v ceníku na pokoji

Stravovací zvyklosti

  • Stravovací zvyklosti v Řecku, na řeckých ostrovech a Kypru se od českých liší - v hotelech nižších kategorií jsou velmi jednoduché kontinentální snídaně a večeře nejdříve po šesté hodině
  • Pokud vyžadujete a očekáváte na své dovolené v Řecku stravování v bohatším rozsahu, doporučujeme vybrat si z nabídky ubytovacích objektů, kde je zesílené stravování výslovně uvedeno anebo volit typ stravování all inclusive.
  • V některých hotelech lze po předchozí domluvě zajistit dietní stravu, např. síť Grecotel nabízí zajištění bezlepkové stravy – požadavek uveďte nejlépe ihned při rezervaci zájezdu, jinak lze na místě dohodnout s hotelovým F&B
  • Místní víno je zpravidla cenově výhodnější než pivo, řeckou specialitou je víno s vůní pryskyřice – retsina a aperitiv s anýzovou příchutí – ouzo

Tradiční řecká jídla můžete ochutnat v místních řeckých tavernách.